א'-ב' של בת ובר מצווה

הטקס
מכון עתים

אורחים: לטקס שתערכו יגיעו האורחים אותם תזמינו יחד עם ההורים. כמות האורחים המוזמנים משתנה ממשפחה למשפחה, והיא כוללת בדרך כלל את קרובי המשפחה, החברים של בן/בת המצווה, ומכרים של ההורים. כדאי לבדוק מספר ימים לפני האירוע כמה אורחים אכן מתכוונים להגיע, על מנת שיהיה ניתן להערך בהתאם.
עצה: שתפו את האורחים במידת האפשר! אורחים שמקבלים 'משימות' לפני האירוע ופעילים במהלכו - מרגישים שותפים יותר בטקס, וחשים קרובים יותר אליכם ואל בני משפחתכם.

אחריות: אירוע בר/בת המצווה הוא שלב חשוב במעבר משלב הילדות לשלב הבגרות. כמובן שלא מתבגרים בבת אחת, ומדובר בתהליך ממושך - אך טקס בר/בת המצווה מזכיר לנו את מידת האחריות עלייה לתורה. צילום: רינתי דבורסקישאנו צריכים לקחת על מעשינו ככל שאנחנו גדלים.
חשבו כיצד תוכלו לשלב את עניין האחריות במהלך המסיבה: ניתן להתייחס לכך במסגרת הדרשה, בטקס הנרות, במזכרות, ועוד.  חשבו אם תרצו לבצע משימה אחראית כחלק מהתבגרותכם: אחריות על משימה בתוך הבית, אחריות להתנדב וכד'.

א
רון קודש: ארון הקודש הוא המקום בבית הכנסת שבו מונח ספר התורה. ברוב זמן התפילה ארון הקודש סגור, ומכסה אותו מסך בד מעוטר הנקרא פרוכת. לפני קריאת התורה (כאשר ניגשים לקחת את ספר התורה) וגם לאחר הקריאה (כאשר משיבים את הספר למקומו) - מתבצעת פתיחה של ארון הקודש.
ארון הקודש ממוקם בקיר המזרחי בתוך ארון עץ או בגומחה בקיר.
ניתן לכבד את אחד מבני המשפחה המתפללים בפתיחת ארון הקודש. כאשר ארון הקודש פתוח, נהוג שהקהל עומד על רגליו - דבר שמביע את הכבוד שרוחשים לספר התורה.

ב
ר/ בת מצווה: 'בר' בארמית פירושו 'בן', ועל כן פירוש הביטוי 'בר מצווה' הינו 'בן מצווה'. כינוי זה ניתן לנער בהגיעו לגיל שבו הוא נושא באחריות לקיום מצוות. כפי שבגיל 13 הבנים הם בני מצוות, כך בנות ה-12 הן בנות מצווה. גיל 13 נקבע כגיל שבו הנער נושא באחריות למעשיו וגיל 12- הגיל בו נושאת הנערה את אותה מחויבות.   

בית כנסת: עליה לתורה או קריאה בתורה נערכים בבית כנסת שיש בו ספר תורה. תוכלו לפנות לבית הכנסת שבשכונה שלכם, לבית כנסת רחוק יותר שיש לכם בו מכרים ובני משפחה - או פשוט לבית כנסת שאופיו והאווירה שבו מצאה חן בעיניכם. ישנם הבדלים גדולים בין בתי הכנסת השונים: מראה חיצוני, נוסח התפילה וסגנונה, אופי המתפללים, מקומן של נשים ועוד. לכן, לפני שתבחרו בבית כנסת, מומלץ לבקר בו בשעות התפילה ולהתרשם מכל אלה.  בהזדמנות זו כדאי גם לוודא מהי הגישה של בית הכנסת ביחס לאירוח אירועי בר ובת מצווה: בחלק מהמקומות תוזמנו על-ידי הגבאי לבקר בבית הכנסת במשך התקופה שקודמת לטקס ולהכיר את המנהגים ואת התפילות. בחלק מן המקרים תהיה הזמנה פתוחה, ובמקרים אחרים - תנאי לקיום העליה לתורה במקום.

ברכות התורה: הברכות שנאמרות על ידי כל עולה לתורה, לפני קריאת התורה ולאחריה. אין הכרח לומר את הברכות בניגון המסורתי, וניתן בהחלט לקרוא אותן בדרך של אמירה מתוך סידור מנוקד. לקריאת ברכות התורה ולשמיעת ברכות התורה באתר "עתים"
לחץ כאן

ברכות ההפטרה: אם בחרתם לקרוא את ההפטרה בבית הכנסת, תברכו לפני ואחרי הקריאה ברכות מסורתיות. את הברכות ניתן לשיר במנגינה המסורתית או לקרוא מתוך הסידור. ברכות ההפטרה אינן באות במקום ברכות התורה הנאמרות בזמן העליה לתורה, אלא מתווספות אליהן. לקריאת ברכות ההפטרה ולשמיעתן באתר "עתים" לחץ כאן

ברוך שפטרני מעונשו של זה: על-פי המסורת היהודית, לאחר שתעלו לתורה יברך האבא את הברכה: "בָּרוּךְ שֵׁפְּטָרַנִי מֵעָנְשׁוֹ שֶׁלָּזֶה". נוסח הברכה מבטא את האחריות שמביאה עמה ההתבגרות שבגיל המצוות. ניתן לראות את הברכה כמשקפת את המעבר ממערכת יחסים בין קטן לגדול (המבוססת על עונשים), למערכת יחסים בוגרת, הכוללת שותפות, התחשבות, ואחריות. ברכת 'ברוך שפטרני' מתאימה לבנות מצוה כמו לבני מצוה, וכדברי הראשון לציון הרב יצחק נסים: "יש מקום לברך על הבת". אמהות המבקשות לומר את הברכה בחגיגת ילדיהן יכולות לעשות זאת מן הבמה, מעזרת הנשים או בשעת האירוע המשפחתי-חברתי, לפי מנהג הקהילה.

צילום: רינתי דבורסקי

Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content