הפרעת אכילה יכולה לגרום נזקים בריאותיים ונפשיים בלתי הפיכים עבור ילדים. במאמר הבא נסביר כיצד מזהים מחלות מן הסוג הזה ואיך מצמצים את הסיכון הפוטנציאלי
ילדים ובני נוער חשופים יותר מכל אוכלוסיה אחרת להפרעות אכילה. ההשפעות החברתיות והסביבתיות על ילדים הן גדולות ומשמעותיות, בעיקר עבור מי שסובל מהיעדר ביטחון עצמי. גם התקשורת, המדיה, הסרטים והתרבות מזוהים עם העלייה באחוז הפרעות האכילה בארץ ובעולם. יחד עם זאת, ניתן למנוע נזקים בלתי הפיכים כאשר מזהים בזמן את תסמיני המחלה ומבינים את המשמעות של הפרעהת אכילה.
ילדים ובני נוער הסובלים מהפרעות אכילה נוטים להגביר את הפעילות הגופנית באופן כפייתי. המטרה שלהם היא לשרוף אנרגיות ולדכא את התיאבון, אך הבעיה העיקרית היא תפיסה מעוותת של מימדי הגוף. הפרעת אכילה יכולה לבוא לידי ביטוי בהכנה והגשת מזון לזולת תוך כדי הימנעות והתנזרות טוטאלית מאוכל. גם שתייה מרובה של תה צמחים או משקאות אחרים הגורמים לדיכוי רעב אמורים להדליק נורה אדומה אצל הורים, מחנכים ומורים. בנוסף, רצוי להפנות תשומת לב פרטנית אל הקאות יזומות, התקפי אכילה בלתי נשלטים, שימוש באמצעים משלשלים, הימנעות מקשרים חברתיים ומצבי רוח דכאוניים. אלו תסמינים של אנורקסיה המחייבים מעורבות רפואית מיידית.
מה הקשר בין מעבר דירה לבין אנורקסיה?
אחת התופעות המדאיגות איתן מתמודדים הורים לילדים ובני נוער היא התפתחות של הפרעת אכילה לאחר מעבר דירה. יש מספר סיבות שיכולות לגרום להפרעה בנסיבות הללו:
א. עומסי תנועה – ילדים החווים בבת אחת עומסי תנועה אליהם הם לא רגילים עלולים להתכנס אל תוך עצמם ולמצוא מפלט בהקאות, שלשולים מרובים או הלקאה עצמית. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל סביבה אורבנית מתאימה לילדים ובני נוער ולכן רצוי להשקיע בהכנה מוקדמת של המשפחה לקראת המעבר.
ב. זיהום אוויר – מבחינה בריאותית, גם זיהום אוויר גורם להפרעות אכילה ובעיקר לאנורקסיה והימנעות ממזון. הזיהום משפיע על ילדים בכל גיל בצורה שונה ויש לו משמעות ארוכת טווח. הורים צריכים לשאוף להרחיק את הילדים שלהם ממוקדי זיהום אוויר, לעקוב אחר תופעות רפואיות חדשות ולהגיב בהתאם לכל שינוי.
ג. רעש – ילדים ובני נוער רגישים לרעש וקשה לדעת כיצד יגיבו אליו. במידה והמשפחה בוחרת לעבור דירה ממקום שקט לרועש, תסמינים של הפרעות אכילה לא נחשבים נדירים אך ניתן להתמודד איתם בהצלחה. אפשר להפוך את החדר של הילד למקום שקט ורגוע, להתייעץ עם המורים בבית הספר ובמידת הצורך גם לערב פסיכולוג מומחה.
לסיכום, הורים יכולים לזהות הפרעות אכילה אצל ילדים במידה והם מגלים מעורבות בחיים שלהם ועוקבים אחר שינויים בלתי צפויים. תסמינים של אנורקסיה הם יחסית בולטים וזאת בשל העובדה שבסופו של דבר מדובר על קריאה לעזרה מצד הילד.