ככה זה כשיש שניים

לאימהות בלבד
רון שגב-פינקלמן
לא כל בעיה בזוגיות מצריכה התערבות חיצונית של יועץ נישואין, אולם ישנם משברים שמתגלעים בין בני זוג וללא טיפול נאות והידברות, יובילו לניתוק בין בני הזוג ואולי אף, חלילה, לגירושין. מהן הסיבות העיקריות למחלוקות?, כיצד ניתן לטפל? ואילו המלצות יעילות ישנן לבניית זוגיות איתנה?
 
מקור החיה החולה
 
'במקום שאין כבוד אין קלון' טען ר' שלמה בן צמח, ואכן אחת הסיבות העיקריות שזוגות נמנעים מלהגיע לייעוץ היא הבושה. עפ"י מחקר שנערך בארץ ובארה"ב הוכח כי רוב הזוגות מגיעים לייעוץ, תקופת מה אחרי פרוץ הבעיות ותמיד באיחור. ובעיות כמו בעיות בחיים... מתגברות ולא מתמתנות ולכן, זוגות רבים מגיעים לשלב בו יש נתק בניהם ו/או מריבות קשות. "ישנם אף מצבים של אלימות מילולית או אלימות שקטה, שמשמעותה שיחה 'קרירה' בין בני הזוג, שיחה טכנית לצורכי סידורים והעברת מידע הכרחי" מפרטת מלכה ספקטור זילברמן, יועצת זוגית. " הבעיה העיקרית שלא משוחחים על בעיות מתוך תחושת כבוד וחוסר רצון לפגוע ברגשות הזולת וכך נוצר מצב של 'לטאטא מתחת לשטיח'. בעיה אחרת היא בעיית ה'סודות הקטנים'- הסתרה של פרטים מסוימים זה מפני זו ולהיפך ברמה עולה ומתמשכת."
 
 'נורות אדומות'
 
ישנם מספר סימנים דומיננטים לבעיות זוגיות, הנה הם לפניכם-
-         אינטראקציה מילולית: אם קיים נתק מילולי בינכם ואיכות וכמות השיחות בינכם יורדות, עליכם לברר עם עצמכם מדוע?, האם אחד מכם עובד יותר קשה? האם זוהי תקופה לחוצה?, השיבו על השאלות בכנות ובררו אם הסיבה נעוצה ביחסים.
-         ' איש אינו כועס אם אינו חש עצמו פגוע'- האם אתם פגועים וכועסים על בני זוגכם, רוב הזמן? האם אתם חשים שאין הו/יא מבין אתכם עוד?, אם אתם מתקשים לומר דברים שפוגעים ו/או מכעיסים אתכם אחד בשני, זהו סימן נוסף למשבר יחסים.
-         אווירה- בידקו איך האווירה בבית?, האם היא נינוחה ונעימה או מתוחה ועצבנית?. תופעה מפתיעה קיימת אצל הילדים, היא נקראת 'תופעת המשלוש'. כאשר היחסים מתערערים בין בני הזוג, אחד הילדים סובל יותר, לרוב מדובר בילד רגיש מאוד. זה נכון שכהורים קשה לנו לחשוב כי ילדינו נפגעים אך זוהי עובדה שיש לדעת. ילד רגיש בסביבה מתוחה סובל!
-         תקופות מועדות לפורענות- ישנם תקופות בחיינו שמועדות יותר מהרגיל, למתחים ומשברים. אצל הנשים זה יכול להיות סביב גיל 35. כמו כן זה יכול להתבטא אצל שני בני הזוג, כאשר ילדים עוזבים את ה'קן' או בזמן פרישה לפנסיה או חלילה, פיטורין. כל שינוי בשיגרת חיינו המוכרת עלולה להוביל לדיכאון או מתח שיכול לגלוש ליחסינו הזוגיים.
-         משפחות 'מקור'- מאבקים בין זוגות על השפעת משפחת המקור ומעורבותה בחיי הזוג, נפוצים וידועים. כולם מכירים את סיפור ה'חמות' הקלאסי, אולם כאשר הוויכוחים יוצאים מגדר הרגיל ויוצרים מתיחות וכעסים מרובים ובלתי פוסקים, חשוב לבדוק את נושא הכדאיות של ייעוץ זוגי. כיום ישנם שיעורים ייחודיים שעוסקים בשאלה 'איך להסתדר עם החמות?...', אם הבעיה העיקרית שלכם כזוג היא החמות, מומלץ לשקול ללכת לשיעורים הללו.
 
המלצות לזוגיות טובה
 
-         קנו ספר אחד לפחות שעוסק בתקשורת זוגית, תתפלאו לגלות כמה עצות מועילות יש בו.
-         הוציאו את 'פתחי המילוט' מחדר השינה שלכם. הכוונה כמובן היא לטלוויזיה, מחשב ומיני מכשירים אחרים המונעים מכם לשוחח ביחידות בחדר השינה שלכם.
-         זמן איכות הוא לא רק לילדים! הקדישו ערב בשבוע לזוגיות ושהו זה במחצית זו, לבדכם.
-         אם אתם חשים שעצת מומחה תועיל לכם ואין באפשרותכם הכלכלית לפנות לייעוץ זוגי, פנו לטיפול דרך העירייה או קופות החולים. הטיפול לו תזכו יהיה יעיל ואיכותי!
-         ישנה אפשרות ללכת לקבוצות הורים להדרכה. ברוב הפעמים דרך פתרון בעיות הילדים תגיעו לפתרון בעיות הזוגיות שלכם.
-         דעו שזה טיבעי לא לדבר ולחשוב ש'זה יעבור', ולעיתים זה אכן חולף כלא היה. אך אם המשבר נותר אל תתעלמו כיוון ש'כל מחלה ניתן לרפא בזמן'.
-         שננו: חשוב לוותר בחיי נישואין אחד לשני ולדעת ללכת זה לקראת זו ולהפך. שתפו ודברו בינכם על כעסים ורגשות, זה יקרב בינכם.
-         ארבעת השנים הראשונות לנישואין, הן הקשות ובהן יש מאבקי כוח רבים, השכילו ליישב מחלוקות ואל תתביישו לפנות לייעוץ זוגי כשצריך.
 
וזיכרו: אהבה התלויה בדבר – בטל דבר בטלה אהבה (אבות פה מטז)
 
*תודה מיוחדת ליועצת הזוגית- מלכה ספקטור זילברמן על המידע.

Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content