פרופ משה קוטלר מספר על הפרעות נפשיות בבגרות

מילדים למתבגרים

הפרעות אישיות נפשיות הן הפרעות שמאופיינות בתבנית של מחשבות והתנהגות נוקשה לאורך זמןהפרעות בקרב מתבגרים ממושך. נוקשות זו מאופיינת בחוסר גמישות וקושי רב להסתגלות במצבי לחץ או בחוסר יכולת להסתגל לנורמות חברתיות ואלה יכולים להוביל למצוקה, דיכאון, חרדות וקשיי הסתגלות באופן כללי. נשמע מוכר? אולי מכיוון שזה מזכיר מאוד את אופן התנהגותם של מתבגרים רבים. חשוב לדעת כי הפרעות אישיות נפשיות יכולות להוביל להתמכרויות, למצבים פסיכוטיים שונים ולתפקוד בתחומים רבים נוספים. סרטים רבים נעשו על אנשים הסובלים מהפרעות אלה לרבות מנהיגים דגולים, אנשי מדע ומחקר ואמנים שונים.

פרופ משה קוטלר הוא פסיכיאטר העומד בראש החוג ללימודי פסיכיאטריה באוניברסיטת תל אביב ומכהן כיושב ראש המועצה הלאומית לבריאות הנפש בישראל. פרופ משה קוטלר מעניק טיפולים נפשיים לאנשים עם הפרעות נפשיות שונות ובינהן גם הפרעות-אישיות נפשיות. אז איך תדעו לזהות?

הקריטריונים לאבחנת הפרעות אישיות-נפשיות

  • צורת התנהגות הסוטה באופן קיצוני מן המצופה בחברה הבאה לידי ביטוי בקוגניציה, תפקוד אישי, או שליטה בדחפים שחורגים מהמצופה.
  • כאשר התבנית הזו מתמשכת ואינה גמישה והיא סוטה מהנורמה במגוון מצבים חברתיים ואישיים.
  • כאשר התבנית המתמשכת פוגעת בתפקוד החברתי או בתפקודים נוספים
  • כאשר התבנית נמשכת ביציבות לאורך זמן וניתן לזהות את תחילתה בגיל ההתבגרות
  • כאשר התבנית אינה ניתנת להסבר עקב הפרעה נפשית שונה
  • כאשר התבנית איננה תוצאה של השפעה פסיכולוגית ישירה או של מצבים רפואיים שונים לרבות פגיעות ראש או מחלות שונות.

לפי הידוע לנו כיום לא ניתן לאבחן הפרעה אישית-נפשית אצל אנשים מתחת לגיל 18, אבל חשוב לדעת כי אופן התנהגותם של מתבגרים יכול להיות דומה לאלו בעלי הפרעה נפשית, אך עד שהם לא מגיעים לבגרות מלאה, לא ניתן לאבחן זאת במדוייק.

הטיפול בהפרעות אלה

בשנים האחרונות נעשו נסיונות לטיפול בהפרעות אלה על ידי טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול דיאלקטי וכדומה. פרופ משה קוטלר יכול להוסיף לטיפול מסוג זה גם טיפול תרופתי על ידי נוגדי דיכאון וחרדה ומייצבי מצב רוח שונים. הפרעות אישיות-נפשיות כיום מעוגנות בחוק והסובלים מהן יכולים לקבל סיוע רפואי פסיכיאטרי וניתן להכיר בהפרעות אלה באחוזי נכות לקבלת קצבאות שונות.


Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content