גם אם חשקה נפשו שלבר המצווה שלכם באירוע גרנדיוזי כמו חתונה, באולם, עם חליפה ודי. ג'יי, עליכם מוטל לארגן לילדיכם בר מצווה. למי שעושה זאת בפעם הראשונה, ודאי אין מושג מהו לוח הזמנים לארגון בר מצווה. מתי קובעים עם בית הכנסת? מה זה בעצם ה"קליפ" הזה שכולם מדברים עליו? ועד כמה חשוב ה"בוק", אלבום התמונות המפורסם? (רמז: חשוב מאוד). להלן מדריך להורה המתכנן בר מצווה. לשירותכם עומדות אמהות מנוסות, מפיקת אירועים, צלמת קליפים ורב מארגון "צהר", בשלל עצות מועילות. שיהיה במזל טוב!
חצי שנה לפני
החליטו על אופי האירוע וגבשו רשימת מוזמנים.
התחילו לחפש בית כנסת עבור העלייה לתורה. אם אתם רוצים בית כנסת מבוקש, מומלץ לשריין את התאריך זמן רב מראש.
פרשת השבוע - אם אתם דתיים, זה הזמן להתחיל ללמוד את פרשת השבוע. אם אינכם דתיים, יספיקו לכך
ארבעה חודשים מראש. התחילו במציאת מורה הגר באיזור המגורים שלכם, כך שיוכל להיות נוכח
בבית הכנסת בשבת של העליה לתורה של בנכם, וללחוש לו במקרה הצורך. יש להקדיש מחשבה בבחירת המורה. עליו להתאים לכם מבחינת מוצא (ספרדי, אשכנזי), וכן מבחינת הנוסחים השונים לקריאה בתורה. חשוב לוודא באיזה בית כנסת יעלה הילד לתורה ובאיזה נוסח. יש לתאם את תאריך העליה לתורה עם בית הכנסת באופן הבא: השבת הראשונה אחרי התאריך העברי של יום ההולדת, היא הרצויה לעליה לתורה. אך, ניתן לעלות לתורה גם שבועיים לאחר התאריך העברי של בר המצווה. למותר לציין כי לא ניתן לעלות לתורה לפני שמלאו לילד שלוש עשרה שנים לפי התאריך העברי. אם השבת המתאימה יוצאת בראש חודש או בערב ראש חודש, ההפטרה שונה. יש לברר עם המורה המכין את הילד לעליה לתורה שההפטרה מתאימה לתאריך המדויק. בין פורים לפסח ישנן ארבע הפטרות שונות, וגם בימי "בין המצרים" יש הפטרות שונות. יש לוודא שהמורה בדק שהוא מכין את הילד לקרוא את ההפטרה המדויקת לתאריך שלו. כיצד לבחור מורה? לכו על שיטת "חבר מביא חבר", התייעצו עם מכרים מאזורכם שבנם עלה כבר לתורה, על מנת לקבל המלצות על מורה מתאים. ניתן ללמוד באופן פרטי וניתן ללמוד בקבוצה.
לקנות תפילין לבר המצווה. התפילין מחזיקות מעמד שנים רבות, ובנכם יוכל להעביר אותן בירושה. פעמיים בשבע שנים, יש לבדוק את תקינות התפילין.
התחילו לחפש מקום. בנחת, בלי לחץ. אם אתם רוצים לקיים אירוע בשישי בצהריים, שבת או מוצאי שבת, או בתאריך מיוחד ומבוקש, כמו למשל 11.11.2011, הקדימו לחפש. אם אתם מכוונים לחגיגה ביום חול, בימים ראשון עד רביעי, תוכלו להתחיל לחפש כארבעה חודשים לפני התאריך.
פינת היידישקייט. תוכן יהודי לתאריך החגיגי הרב אבי רט מארגון "צהר" מספר כי ניתן להעשיר את הפן היהודי בחגיגת הבר מצווה. כך למשל, אפשר ללכת עם הילד לסופר סת"ם חצי שנה לפני הבר מצווה ולערב את הילד בהכנת התפילין. אחת לכמה זמן ניתן לבקר עם הילד את סופר הסת"ם כדי לעמוד על התקדמות כתיבת התפילין. לבסוף, סופר הסת"ם נותן לילד להשלים את הכנת התפילין שלו בעצמו. מדובר ברגע מרגש, ומומלץ להביא מצלמה שתתעד אותו. ביום הבר מצווה, כלומר בתאריך העברי של יום הולדת שלוש עשרה, הילד צריך להניח תפילין בפעם הראשונה. ביום זה יש לקיים סעודת מצווה. משמעות הבר מצווה היא קבלת אחריות, הילד הופך ממקבל לנותן, ו"נהיה בן אדם" על פי ההלכה. רצוי לעשות משהו שיבהיר לבר המצווה את משמעות התאריך, כגון מבצע של חסד. לדוגמא, ליווי קשיש בבית אבות או כתיבת עבודת שורשים על המשפחה.
שלושה חודשים לפני האירוע לאחר שיש לכם מקום ותאריך,
התחילו לחפש די. ג'יי. וצלם. אם יש לכם אורחים מחו"ל, זה הזמן לבשר להם על האירוע על מנת שיוכלו להיערך בהתאם ולכבד אתכם בנוכחותם.
למי שרוצה להקרין וידאו קליפ במהלך האירוע, זה הזמן למצוא צלמת מוכשרת ולהתחיל לעבוד על הקליפ.
חודשיים לפני האירועטיול בר מצווה - אם בר המצווה שלכם החליט שהוא מעדיף טיול על פני מסיבה נוצצת, התחילו לארגן את הטיול. האם בנכם מעדיף לנסוע אתכם לחו"ל? האם תרצו טיול מאורגן? האם בנכם בוחר לחגוג את בר המצווה שלו בטיול כיתתי מיוחד? זה הזמן לבחור מדריך טיולים, לגבש מסלול, ולבחור פעילויות ליום הטיול.
חודש וחצי לפני האירועבחרו הזמנות, אותן תשלחו לאורחים חודש לפני האירוע.
גימיקים - אם חפצה נפשכם ב"עוד משהו", גימיק נחמד (דוגמאות? בבקשה:
זיקוקין, מתופפים, עמדות
Wii, קריקטוריסט שיצייר את האורחים) או כל הפתעה אחרת לאורחים או לכלת השמחה, זה הזמן להתחיל לחפש.
רכשו בגדים לחתן השמחה ולבני המשפחה. רצוי כמובן לבחור בגדים חגיגיים ומרשימים, אך כאלה שישמשו אתכם גם באירועים עתידיים ולא רק בבת המצווה.
אם אתם רוצים להכין בוק, זה הזמן למצוא צלם או לצלם בעצמכם.
אם בכוונתכם לשאת דברים ולברך את בנכם במהלך האירוע, כדאי להפשיל שרוולים ולהתחיל לכתוב את הברכה המרגשת.
חודש לפני העליה לתורה
מצאו קייטרינג או התארגנו להכנת הכיבוד לקידוש שלאחר העליה לתורה. ודאו מראש כי יש מקום מתאים בבית הכנסת לעריכת הקידוש, או מצאו מקום חלופי קרוב אליו תזמינו את האורחים לקידוש לאחר העליה לתורה.
שלושה ימים לפני האירועאשרו מוזמנים - בקשו ממישהו מבני המשפחה או מאולם האירועים לטלפן לאורחים ולאשר הזמנה. כאשר המטלפן מציג את עצמו כנציג האולם, אנשים עונים בכנות לשאלה אם בכוונתם להגיע לאירוע או לא. זה יאפשר לכם לצמצם עלויות (ביטול מנות של אורחים שלא יגיעו) ולקבל תמונת מצב אמיתית של כמות האורחים הצפויה באירוע.
בר מצווה בטעם של פעם
אתי רוניס ודקלה רביד מ"אירועים באוירה כפרית" בקיבוץ נען מספרות על זן אחר של חגיגות בר-מצווה, למי שאינם מעוניינים לערוך בר-מצווה שהיא "מיני חתונה". באירועים אלה, מס' המוזמנים קטן יחסית, שכן המוזמנים הם המשפחה הגרעינית וחברים קרובים מאוד. ההזמנות נשלחות בדוא"ל או במסרונים. אופי האירוע הוא של טקס מעבר חיים, ושל מפגש משפחתי. במרכז האירוע ישנו טקס המבוסס על ברכות לילד. הברכות קשורות למהלך חייו של הילד, והדובר הוא אחד ההורים או הסבים. בנוסף, ישנו סרטון או מצגת, או שניהם. אלה מתרכזים בתחביב בו הילד עוסק. במקום די. ג'יי. נשמעת באירוע מוסיקת רקע. נוסף על ההורה או הסב המברכים את הילד באירוע, ניתן לשלב גם ברכה של חבר של הילד, או קרוב משפחה נוסף. כמו כן, אם הילד מתאמן בספורט מסוים, מזמינים את המאמן שיברך גם הוא
אמהות מספרות: אמא של איתמר מספרת על הבר מצווה שלו
"ראשית, בגלל שהבר מצווה של בננו התקיימה בחורף, היה חשוב להחליט על המיקום. רצינו מקום קרוב שיהיה נוח לכולם להגיע. בננו רצה מסיבה משותפת לילדים ומבוגרים. לנו היה חשוב שקבלת הפנים תהיה במקום נפרד ומרווח. אני לא אוהבת שהשולחנות נראים לא יפה אחרי קבלת הפנים. הזמנו 60 ילדים. רצינו שיהיו מקומות מסומנים. לילדים היו שולחנו משלהם ומזנון חופשי כל הערב. כיוון שהאירוע היה הן לילדים והן למבוגרים, חששתי שהילדים ישתוללו ולכן ההנחיה היתה מכוונת לילדים. המנחה הפעיל את הילדים, דיבר איתם והנחה אותם לרקוד. כמו כן הוקרנה באירוע מצגת תמונות של הילד מקטנות. איתמר קרא את הדרשה שלו, שהיתה קלילה יותר מזו שקרא בבית הכנסת.
בעלי ואני צפינו שבשל ההתרגשות, לא נוכל לקרוא את הברכה שכתבנו לאיתמר, ולכן בחרנו בפיתרון של הקלטה מראש. הקלטנו את הברכה על רקע "שיר המעלות". זה היה מרגש וכולם דמעו. כשנכנסנו, הושמע השיר "ישמח חתני" וכולם מחאו כפיים. הילדים עמדו בתור לקבל את איתמר והתחילו ריקודים. לא רציתי שיגישו את המנה עיקרית מאוחר מדי, ודאגתי לכך מראש. הטיפים שלי לארגון בר מצווה הם:
- חשוב מאוד להקפיד על אישור הגעה מראש, כדי להימנע ממקרה שמוזמנים רבים לא מגיעים והמשפחה משלמת על מנות מיותרות.
- צריך לסגור מראש עם הקייטרינג שמה שנשאר מהאוכל יארז לטובת המשפחה, או לטובת נזקקים.
- עיצוב: גם באולם מעוצב ויפה, כדאי להוסיף טאצ' אישי. אני בחרתי להוסיף "חצץ" משוקולד על השולחנות.
- בתום קבלת הפנים, גלגלו את הכספת לתוך האולם, למקום ליד הדי.ג'יי.
- מי שמתקשה בכתיבת הברכה / הדרשה, יכול להיעזר באינטרנט. ישנם נוסחים רבים, ואפשר לשנות ולהתאים אותם לילד. אני מצאתי דרשה בחרוזים ושיניתי אותה קצת.
- בדקו מה המנהגים הייחודיים בעדה שלכם, ותנו להם ביטוי באירוע. אצלנו, למשל, היה טקס בקבלת הפנים. הילד לבש טלית ותפילין, וגברים עם נרות שרו לו. אצל חברה, הילד נכנס עם תלבושת כורדית יפה.