טיפול בהשמנה צריך להתחיל מוקדם ככל האפשר. עודף משקל אצל ילדים הוא חלק מתופעה מסוכנת ורחבה הקיימת בכל העולם המערבי וגם בישראל.
התופעה זו צפויה להחמיר בשנים הקרובות במידה והיא לא תטופל בצורה נכונה. אולם בניגוד לסיכונים רפואיים אחרים, עודף משקל אצל ילדים תלוי במידה רבה בהתנהגות של ההורים ובכללי התזונה שהם מציבים.
יש מספר סכנות בולטות המזוהות עם עודף משקל אצל תינוקות, פעוטות, ילדים
ובני נוער:
א. מחלות לב וכלי דם – בכל הנוגע לתפקוד הלב אין הרבה הבדלים בין סכנות השמנה אצל מבוגרים לבין סכנות דומות אצל ילדים. עודף משקל גורם לעלייה במספר התקפי לב ואירועים מוחיים. מעבר לכך, המשקל מגביר את לחץ הדם ומעלה את רמת הכולסטרול בצורה מסוכנת.
ב. סוכרת – הרבה ילדים עם עודף משקל מפתחים סוכרת בגיל מוקדם. למעשה, על פי ממצאי הרפואה המודרנית ניתן למנוע מחצית ממקרי הסוכרת באמצעות שמירה על משקל תקין.
ג. דום נשימה – אחת ההשלכות המסוכנות ביותר של עודף משקל אצל ילדים באה לידי ביטוי בדום נשימה. הסיבה לדום נשימה היא בדרך כלל חסימה נשימתית כמו גם ירידה בתפקוד מרכז הנשימה הנמצא במוח.
ד. כאבי גב תחתון, כאבי עצמות וכאבי פרקים – אין להקל ראש בילד עם עודף משקל המתלונן על כאבי גב, עצמות ומפרקים. תופעות אלו מעידות על הרס מואץ של המפרקים ויש לטפל בהן באופן מקצועי.
איך ניתן למנוע השמנה של הילד שלכם?
העלייה באחוז הילדים בעלי עודף משקל היא תוצאה של שיפורים טכנולוגיים, מזון מהיר ושפע מבלבל. הורים שרוצים למנוע עודף משקל מעצמם ומהילד חייבים לקבוע תפריט תזונתי מאוזן ונכון. עליהם להתחיל בשינוי קטן, לעודד פעילות גופנית, למצוא גורמי מוטיבציה ולקבל ייעוץ מקצועי מרופא משפחה, רופא ילדים או מומחים אחרים. מניעת עודף משקל היא תהליך ארוך שאמור לקבל את מלוא תשומת הלב של הילד, ההורים והמשפחה המורחבת. מלבד הסכנות הבריאותיות, עודף משקל גורם לפגיעה משמעותית באיכות החיים.
חינוך מהווה גם הוא חלק חשוב בתהליך של טיפול בהשמנה אצל ילדים. החינוך מלמד את הילדים כיצד להתגבר על פיתויים ומכשולים, איך להציב אלטרנטיבות ובאיזה אופן להגיע אל היעד. ילדים הרוכשים כלים לאכילה נכונה גדלים להיות מבוגרים בריאים ונמנעים מסכנות רפואיות. במילים אחרות, עודף משקל הוא מחלה ולכן הוא דורש טיפול מאסיבי בדיוק כמו כל מחלה אחרת.
לסיכום, לא מעט ילדים סובלים כיום מעודף משקל ונדרשים לפנות לטיפול. טיפול מן הסוג הזה הוא בעל השלכות ארוכות טווח. תפקידם של ההורים הוא לעודד את הילדים לאכילה נכונה, להוות עבורם דוגמא אישית ולהשתמש בכל המידע המקצועי העומד לרשותם.