זהירות! מחשב לפנייך

מילדים למתבגרים
עבריינות מחשב תופסת יותר ויותר כותרות מדאיגות. בני נוער פועלים במרחב הדיגיטלי יותר מאי פעם, וכל זאת כמעט ללא השגחה הורית. התוצאות הן לעיתים הרות אסון, ומובילות למצוקות קשות, שבמקרים חמורים במיוחד מסתיימים אף בהתאבדויות. מאמר זה מדבר על הסכנות החדשות ועל הדרך להתמודד עם הצרה הזו.

המחשב הינו מרכיב חשוב ביותר בחייהם של בני הנוער היום, וכמו כל דבר חברתי, יש לו יתרונות עצומים וחסרונות בולטים. לעיתים קרובות, ההורים מבינים פחות, ואפילו הרבה פחות, מהילדים במחשבים, והאחרונים לעיתים פועלים במרחב הדיגיטלי ללא השגחה והנחייה הורית. בצורה זו ילדים יכולים לפגוע ולהיפגע בצורה חמורה ביותר בקלות רבה.

ההרפתקנות של בני נוער בעולם הדיגיטלי

בני הנוער סקרנים והרפתקנים מטבעם, וזוהי בבסיס תכונה טובה, שכן היא שמניעה אותם ללמוד על העולם שבו הם חיים. הבעיה היא שלעיתים קרובות מתבגרים מתקשים להעריך את מלוא התוצאות הקשות של מעשיהם. בשנים האחרונות הציבור נחשף למספר התאבדויות בקרב בני נוער ולניסיונות התאבדות, וזאת בשל התעללות מילולית והשפלה ברשתות חברתיות.

מעניין לציין כי הפגיעה היא אפילו לא מכוונת בהרבה מקרים. כך למשל, נער שצילם את חברו בפוזה לא מחמיאה במיוחד יכול לפרסם את התמונה בפייסבוק, כי הוא חושב שהתמונה משעשעת, אך בפועל החבר שמופיע בתמונה עלול לסבול מהצקות והטרדות הן במרחב הדיגיטלי והן בבית הספר. יש לזכור שבני נוער מייחסים חשיבות עצומה לדעתם של בני גילם עליהם, כך שהם עלולים להיכנס למצוקות נפשיות קשות בשל המתרחש בדף הפייסבוק שלהם.

המחשב בשירות יצר הנקמנות

המצבים המסוכנים והפוגעים ביותר הם אלו שבהם בני נוער מחליטים להתנקם אחד בשני באמצעות המחשב. בתוך דקות בודדות אפשר להביך קשות בן או בת נוער. אחת התופעות הקשות ביותר שנחשפו לאחרונה בכלי התקשורת היא פרסום של תמונות אינטימיות של בנות נוער. התמונות מגיעות לגורם שפרסם אותן ממגוון מקורות. לפעמים אלו הם חומרים שצולמו בהסכמתה של המצולמת, לעיתים ללא ידיעתה, וקיימים אף מקרים בהם תמונות רגישות הגיעו לגורמים בעיתיים אחרי איומים. נראה כי מצבים אלו חדלו להיות בעיה נקודתית והפכו לדפוס פעולה של ממש.

העניין הוא שכדי ליצור נזק בלתי הפיך, התמונות לא צריכות להישאר באוויר הרבה זמן. תוכן כזה מופץ בתוך דקות בודדות לאנשים רבים, התמונות יורדו למחשבים ולטלפונים ניידים, ויתחילו להסתובב ברשת.

ואיפה ההורים?

הבעיה מתעצמת לאור העובדה שבמרבית המקרים ההורים נמצאים מחוץ לתמונה, ועולים על הבעיה בעקבות שינוי בהתנהגות הילדה או הילד. במקרים החמורים במיוחד הם אף יקבלו התרעות מהורים אחרים ואפילו יקבלו את התמונה הגורלית לטלפון הנייד שלהם או לפייסבוק. לרוב המקרים החמורים ביותר לא מדווחים להורים על ידי ילדיהם.

כשהורים מגלים מה עשו לילדה שלהם, הם לעיתים נותרים חסרי אונים, כי מצד אחד ברור לכל שהייתה כאן פגיעה חמורה ביותר בילדה (או בילד), ומצד שני אין חקיקה חד משמעית נגד הנושא הזה. ובכן, חשוב שתכירו שלמרות שהחוק לא מכסה כל פרצה אפשרית לפגיעה בבני נוער תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים שונים, כגון הפצה של תוכן מביך, אפשר וצריך להפנות מקרים כאלו למשטרה להמשך חקירה. מעבר לזאת, כדאי לפנות לעורך דין פלילי שייצג את הקורבן ואת בני משפחתו בצורה הטובה ביותר. ויעזור להגיע לענישה מידתית ונכונה.

המרחב הדיגיטלי חושף את הילדים להרבה סכנות, וההורים מתקשים לעקוב אחר המתרחש במרחב הזה. מעבר לזאת, החוק לא מצליח להדביק את הקצב המסחרר של התפתחויות שונות בתחום. עם זאת, עבריינות מחשב אינה דבר של מה בכך, ויש להתייחס לנושא זה ברצינות רבה. חשוב לפנות למשטרה ולעורך דין פלילי בכל מקרה שבו התרחשה פגיעה בילד שלכם.

המידע באדיבות עורך דין פלילי מוטי אדטו.

Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content