מרגישים את זה מהבטן

מילדים למתבגרים
שחק לוי
היום המרגש כבר בפתח והילד שלכם מתחיל להראות אותות מצוקה קלים. האם חשבתם מה עובר עליו במחשבות על האירוע? איך מתמודדים ילדים עם אירועים מלחיצים וחשובים וכיצד ניתן לעזור להם בכך? כל התשובות המועילות והמפתיעות בכתבה הבאה.

 הספירה לאחור עוד יום עבר ואתם כבר שקועים בהכנות המרגשות. טלפונים לבעל האולם, לצלם ולאחראי על הקייטרינג כבר נחשבים לדבר שבשגרה. אבל האם עצרתם לחשוב מה קורה עם ילדכם? האם ילדינו סופגים את הלחץ בצורה לא בריאה? למרבה הצער, החרדה איננה מעצימה את חוש התבונה של ילדינו המודאגים בעניין משהו שיקרה בעתיד הלא רחוק. המוח האנושי איננו מבדיל בין אירוע טראומתי שקורה באמת (כגון הכשה על ידי נחש) לבין אירוע שאיננו טראומתי אך מצטייר בעיני הילד ככזה. לכן, הלחץ שאליו נכנס הילד מהווה גורם מפריע ומכשיל יותר מאשר גורם מחשל או מלמד. אחרי הכול, מדובר באירוע משמח שבו הילד הינו מרכז העולם לכמה שעות ויתכן כי השינוי ושבירת התבנית היומיומית הוא שגורם לילדים לחשוש עד כדי כאב פיזי ממשי וכניסה לחרדות.

טכניקות חדשות ליציאה מהלחץ


בשנים האחרונות שוכללו טכניקות יעילות וחדשניות על מנת לטפל בחרדות המופיעות אצל ילדים ומבוגרים בעת התמודדות עם מאורע חשוב העומד בפניהם (כגון פרחי באך הבנויות על עקרון של תמציות מרגיעות). חלק מן הטכניקות הללו הינן יעילות מאוד והוכחו מדעית כמורידות לחץ וכמי שמאפשרות המשך תקין של ההתנהלות בחיים, לפני ואחרי המאורע הגדול.

ישנן כמובן גם טכניקות מוכרות שידועות כטובות בהתמודדות עם לחצים. אחת ממן הטכניקות הללו הינו הדיקור הסיני. הדיקור מאפשר לאנרגיית הגוף להמשיך ולזרום במהלכה הרגיל ובכך לאפשר לאדם להתמודד עם עומסים אנרגטיים כתוצאה מן הלחץ. כיום, ישנן טכניקות דיקור גם לילדים המאפשרות פיתרון של מגוון בעיות בגוף הילד.

פיתרון נוסף וקלאסי הינה שיחת הדרכה עם פסיכולוג או מטפל אישי, שמוסמך לעזור במצבי חרדה. המטפל יכול לשוחח עם הילד מספר שיחות טרם האירוע, להבין ממנו מה מלחיץ אותו כל כך בעצם קיום האירוע ולתת לו מגוון רחב של תרגילים נפשיים וגופניים שיעזרו בהתמודדות אל מול מה שהילד רואה כלא נודע מפחיד ואימתני. שיטת הטיפול האישי היא אחת מהיעילות והפופולאריות כיום.

תמיכת ההורים


ברוב המקרים מספיק להיות קשובים לצרכיהם של ילדינו משום שרוב בעיות הלחץ נגרמות מחוסר תשומת לב מספקת של ההורים, שגורמות לילד לחוש לבד "במערכה הגורלית". אז מדי פעם נתקו את המכשירים הניידים והקדישו לילד שלכם את כמות הזמן האיכותית של היום. דברו איתו על המאורע ועל הכיף וההנאה הרבים שיגרמו כתוצאה מכך ובררו ממנו האם יש משהו שהוא היה רוצה לראות ולקבוע כפי שהרבה ילדים הם הקובעים כיום את אופי האירועים שלהם.

נסו לגייס לעזרתכם קרובי משפחה אחרים (דודים, סבא וסבתא וכו'), שיבלו עם הילד לפני המאורע משום שהוכח כי קרובי משפחה אהובים מספקים את התמיכה הטובה ביותר. תנו לילד את התחושה כאילו המאורע אינו אלא רק פרט שולי במערכת היחסים ביניכם וכי מה שחשוב באמת אינה מערכת הציפיות ההתנהגותיות מילדינו אלא ילדינו בלבד ולא משנה כיצד יגיבו לאירוע החשוב שלהם – אחרי הכל, האירוע הזה למענם.

המאמר בחסות אתר מכללת CoachMe - המכללה לאימון אישי ועיסקי.

Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content