משימה חמישית - ישראליות

מילדים למתבגרים
קרני כהן מנוח

תקציר מפעמים קודמות לטובת מי שמצטרף למסע המשפחתי של 1213

לפני מספר חודשים יצאנו לדרך משותפת של מסע משפחתי של משפחת 1213. מסע שמתפרש על כמה חודשים ומקבץ ערכים ומיומנויות שמתאימים לכמה שיותר משפחות שחוגגות השנה שנת מצווה לבנם או בתם. זוכרים?

ישראלים מכל הלבאני יודעת שלכל משפחה מתאים מסע משפחתי אחר, מסע ייחודי שמותאם במיוחד לאותה משפחה, אך פה אנחנו נצטרך לזכור שאין פה "משפחה יחידה", זהו מסע משותף למשפחות רבות. ודווקא עם המגוון והשוני שאני מניחה שיהיו בין כל המשפחות נוכל להרחיב, ללמוד ולקבל נקודת מבט נוספת, שיתכן שלא היינו חושבים עליה לבד.

אחרי שבחרנו לפתוח את המסע המשותף שלנו ולהתמקד בערך סובלנות, שדורש מכל אחד מאתנו פתיחות כלפי דעותיו  של האחר, המשכנו בערך משפחה, ערך יהדות ובערך החשוב של נתינה, הפעם נתמקד בערך ישראליות.

  *     *     *     *     *

 עסקנו כבר ביהדות אז למה חשוב בעיניי גם לשלב את הערך ישראליות במסע?

לפני פחות מחודש חגגנו בחוצות העיר את יום העצמאות וציינו 63 שנות קיום למדינת ישראל. הדור שלנו ובטח הדור של ילדנו  שרבים נולדו אל מדינה קיימת, מקבלים את קיומה הדמוקרטי כמובנים מאליהם ומקיימים בה חיי שגרה בטוחים ונוחים, באופן יחסי. אבל אם לרגע נעצור ונחשוב, שרק לפני  שישה עשורים קמה המדינה באזור עוין והדור של סבים וסבתות חיו במציאות שונה לחלוטין.

אותו דור המייסדים חי בחוסר וודאות לגבי האפשרות של הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. הם חיו בחוסר בטחון אך יחד עם זה, בנחישות ותקווה לממש את חלום הציונות. זהו דור שהיה נכון להילחם ולהקריב עבור מימוש הקמת מדינה יהודית דמוקרטית בארץ ישראל. זהו דור שטובת הכלל עמדה לנגד עיניו.

כיוון שכבר ציינו בפעמים הקודמת שחלק מתפקידנו כהורים  זה בין היתר להאיר זוויות מחשבה נוספות אצל ילדנו ולחנך אותם על פי הערכים ותפיסות העולם שלנו נראות נכונות, נראה שחשוב לתת תשומת לב לזהות הישראלית הדמוקרטית של כל אחד ואחד מאתנו ולצקת לתוכה תוכן. לנסות לזהות מה כל אחד מאתנו יכול לתת לטובת הכלל, לטובת המשך קיומה והתפתחותה של החברה הישראלית.

 אז מה זה להיות ישראלי?

 מכתש רמון - הכי ישראליאז הנה הזדמנות לעצור רגע משגרת היומיום (זה הרי הרעיון של המסע) ולחשוב על המסר שכל אחד מכם רוצה להעביר לילדיו בערך ישראליות ושוב בלי שנשכח ליישם את הערך של המשימה השנייה -  סובלנות ואולי אף את הערך של המשימה הרביעית - נתינה.

בדומה למחלוקות שמתגלעות על רקע השאלה של "מיהו יהודי" גם בעניין הגדרת הישראליות ישנה רגישות שהחברה הישראלית נאלצת להתמודד עימה והאחריות על כך מוטלת על כל אחד מאתנו כישראלים אזרחי המדינה וכמחנכי דור ההמשך.

בדומה לפעמים הקודמות בחרתי גם הפעם לעלות בפניכם מספר שאלות ונקודות למחשבה, שבאמצעותן ובאמצעות שאלות אחרות שיעלו לכם תוכלו לשבת עם עצמכם ועם בני משפחתכם ולחשוב על המשמעות שעומדת מאחורי הגדרת הזהות הישראלית עבורכם ועבור משפחתכם, ואלו הן השאלות: 

 מה היא המדינה בשבילכם?
 מיהו ישראלי בעיניכם?
 מהי תרבות ישראלית?
 מה זה אומר מבחינתנו להיות משפחה ישראלית?
 האם אנחנו כישראלים חייבים לגור בארץ או יכולים לגור בחו"ל ועדיין לראות את עצמנו כישראלים לכל דבר?
 האם ישנם דברים שאנחנו יכולים לעשות על מנת לחזק את הקשר שלנו לישראליות, למדינה?
 האם יש משהו שהייתם רוצים לשנות או לשפר ואיך אתם יכולים לעשות זאת?
 כישראלים במה אנחנו יכולים לתרום ולסייע?

וכמו תמיד אחרי שחשבתם, התלבטתם, החלפתם דעות, כתבתם וגיבשתם לעצמכם את משמעות הערך ישראליות עבורכם הגיעה העת לעבור לשלב בחירה והתאמת הערך למשימה חווייתית.

התאמת משימות חווייתית לערך ישראליות

מגוון האפשרויות של המשימות המתאימות לערך ישראליות רחב  מאד. זה יכול להיות ביקור באחד מאתרי המורשת הפזורים ברחבי המדינה או באחד המוזיאונים שעוסקים בהקמת המדינה (ממליצה בחום על מוזיאון הפלמ"ח  החווייתי) או אפילו בכנסת ישראל. לחילופין או בנוסף טיול רגלי בשבילי ישראל (טיול כמו פעם .....) או למשפחות שמחפשות אתגר מתמשך של הליכה אפשר לצעוד לאורך שביל ישראל החוצה את המדינה לכל אורכה. לעומת זאת אפשר לקחת את המשימה לפעילות אקטיבית של עשייה ותרומה למדינה.

אז בתור מומחים למסע המשפחתי הפרטי שלכם, בחרו לכם את המשימה שמשקפת באופן הטוב ביותר את הגדרת הישראליות מבחינתכם, אותה הגדרה שאתם רוצים להעביר לילדכם וצאו לדרך. ו.....אל תשכחו לשתף מהחוויות והתובנות שלכם ולהרחיב לכולנו את האפשרויות למסע המשפחתי. 

 

להתראות, קרני כהן מנוח, מסע משפחתי

 

 


Share on Facebook
לא הבנתי
You must be in Edit Mode to enter content, and then you can use the Module Action Menu or Module Action Buttons to manage content