רבות דובר כבר על הסבים והסבתות של היום ועל אורח החיים שלהם, שהוא שונה בצורה משמעותית מזה שהיה בדורות הקודמים. תוחלת החיים שעלתה ועידן השפע בו אנו חיים, מאפשרים להם להמשיך להיות עסוקים ולהרחיב את אופקיהם גם בגילים המבוגרים, ולא תמיד הם נשארים בבית ומגדלים את הנכדים, כמו שקרה הרבה בעבר.
למרות זאת, לאור העובדה שבעידן המודרני במשפחות רבות שני בני הזוג הם לא רק הורים אלא גם עובדים, הרי שהסבתות והסבים בהחלט נוכחים בחיי נכדיהם, ולא מעט.
לקשר הזה בין סבים וסבתות ובין הנכדים יש חשיבות רבה, וחשוב מאוד לשמר אותו ולחזק אותו ככל שניתן.
במאמר זה נרחיב אודות החשיבות הרבה שיש לקשר הזה ונציע דרכים לחיזוקו, לטובת שני הצדדים.
קשר חשוב מאין כמוהו לקשר בין הנכדים לסבים ולסבתות שלהם יש, כאמור, חשיבות רבה, ויש לכך מספר סיבות:
• שמירה על התא המשפחתי – לא סתם אמרו שאין כמו משפחה. אמנם לא בוחרים אותה, אבל כשיש קשר קרוב הדבר משפיע מאוד על מצב הרוח, על האווירה המשפחתית ואפילו על הביטחון העצמי. כשהקשר חזק שני הצדדים מרוצים, וכשאין מתחים וכעסים החיים הרבה יותר יפים.
• עזרה הדדית – כשיש קשר חזק הסבים והסבתות שמחים לעזור ככל שהם רק יכולים. עזרה זו מתבטאת במספר תחומים: בעזרה לילדיהם, הורי הנכדים, כשהם חייבים להיות בעבודה ולא יכולים להיות עם הילדים; עזרה כספית לצורכי לימודים / חוגים / אירועים ועוד; סיוע בהתמודדות עם מצבים שונים בחיים כגון גיל ההתבגרות, קשרים רומנטיים ועוד. כשהקשר חזק, העזרה תהיה בדרך כלל הדדית והנכדים יעזרו לסבים ולסבתות כשיהיו מבוגרים יותר ויזדקקו, למשל, לסיוע בהגעה ממקום למקום, בביצוע קניות בסופר ובכל פעולה אחרת שיתקשו לבצע לבד.
• התמודדות עם אובדן – נכון, זה אולי לא נשמע כמו דבר מלבב, אולם אין ספק שלמוות של סבא או של סבתא יש השפעה חזקה על הנכדים, ולהשפעה זאת יש גם יתרונות. סב או סבתא שהיו בקשר הדוק עם נכדיהם והולכים לעולמם, מביאים אחריהם התבגרות ניכרת של הנכדים והבנה טובה יותר של מעגל החיים כמו גם של קשת הרגשות האנושית.
איך מחזקים את הקשר?
במקרים רבים הקשר של הנכדים עם הסבים והסבתות שלהם הוא חזק מאוד באופן טבעי. זה קורה כשההורים נעזרים בהם כדי להיות עם הילדים בזמן שהם לא יכולים, וזה קורה אם יש הרבה מאוד מפגשים משפחתיים. למרות זאת, יש מקרים בהם הקשר קצת רופף יותר, וזאת למרות שיש רצון משני הצדדים לחזקו. הנה מספר טיפים שיכולים לסייע לעשות זאת:
• מפגשים קבועים – קביעת מפגשים קבועים של הנכדים עם הסבים והסבתות יכולים לשפר מאוד את הקשר. ילדים מאוד אוהבים שיש להם סדר יום קבוע, ואם קובעים שבכל יום מסוים בשבוע הסבא ו/או הסבתא ייקחו אותם מהגן או מבית הספר ויבלו איתם את אחר הצהריים (גם אם ההורים בבית) – הדבר יוביל, בדרך כלל, לבונדינג אמיתי שמגיע מהלב.
• הטלת אחריות – גם אם הסבים והסבתות מתפקדים מצוין בצורה עצמאית, טוב יעשו אם ייעזרו בנכדיהם מפעם לפעם לצורך ביצוע מטלות מסוימות. הם יכולים לבקש מהנכדים ללכת איתם לקניות או לסידורים אחרים, הם יכולים לבקש עזרה בסידור הבית והם יכולים לבקש לטפל בעציצים. ברגע שהנכדים ידעו שיש להם אחריות לעזור לסבא ולסבתא, הם יחושו גאווה אמיתית שהם אלה שנבחרו לבצע את התפקיד החשוב, וברוב המקרים הקשר יתחזק.
• בילויים משותפים – כדאי מאוד שהמפגשים של הסבים והסבתות עם הנכדים לא יתקיימו תמיד בבתים, אלא יכללו גם יציאות משותפות לבילויים. בזכות העובדה שהיום עולמם של המבוגרים לא כל כך רחוק מזה של הנכדים, בהחלט אפשר לצאת ביחד וליהנות מסרט, הצגה או סתם ישיבה בבית קפה.
• לא להשתמש בילדים כקלפי מיקוח – המלצה זאת מופנית להורים, שלפעמים מערבים את הילדים במריבות ביניהם או במריבות עם החמיות והחמים. גם אם יש מריבה או כעס, הילדים צריכים להישאר מחוץ לזה. אל תפגעו בקשר שלהם עם סבא ועם סבתא, כי כולם יפסידו מזה. המון. חיזוק הקשר בין נכדים, סבים וסבתות אם לסכם, אין כל ספק כי הקשר בין סבים, סבתות ונכדים הוא קשר שחשוב מאוד לשמר ולטפח. אין גם ספק כי יישום של ההמלצות שפורטו לעיל יתרום לכך בצורה משמעותית. למרות זאת, צריך לזכור, כי אין מערכת יחסים אחת שדומה לרעותה, ובוודאי כל ישות משפחתית בין-דורית כזאת תוכל למצוא לעצמה דרכים נוספות להידוק היחסים.
אז זכרו שזה חשוב ושזה מאוד משתלם, ואין ספק שתפיקו מקשר טוב שכזה את המיטב – עד מאה ועשרים.
המאמר בחסות מתן שירותי רווחה אתר מתן רווחה בגוגל פלוס